Lipiec to miesiąc obfitości. Stragany uginają się od fasolki, ogórków, botwinki, czereśni, malin i całego mnóstwa sezonowych skarbów natury. Dla niektórych jest to jednak przede wszystkim długo wyczekiwany sezon na bób. Trudno się dziwić – oprócz oczywistych doznań smakowych, to niepozorne warzywo dostarcza organizmowi wielu drogocennych składników. Jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego stanowi bardzo dobry substytut mięsa i jaj. Zawarty w nim błonnik pomaga w regulacji pracy jelit, a kwas foliowy wspomaga układ krążenia. Jako źródło dobroczynnych folianów jest więc zalecany kobietom planującym zajście w ciążę. Zawiera też sporo wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Niestety, jak większość roślin strączkowych, bób jest rośliną ciężkostrawną, dlatego dobrze jest podawać go z przyprawami ułatwiającymi trawienie. Smakiem muszą też obejść się diabetycy, ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu. Miłośnicy tego letniego warzywa zgodnie twierdzą, że bób najlepiej smakuje w najprostszej postaci – ugotowany w osolonej wodzie z koperkiem. Ale może warto urozmaicić menu z udziałem lipcowego króla straganów w roli głównej?
Sałatka z bobu
Składniki
1 kg młodego bobu
1/2 kg małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
ew. natka do posypania
Przygotowanie
Bób opłukać, ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, odcedzić i obrać z łupin. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki (koktajlowe na połówki), wymieszać z ostudzonym bobem. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić, polać sałatkę i wymieszać. Odstawić na pół godziny.
Źródło przepisu: ugotuj.to
Zupa – krem z bobu
Składniki
1 kg bobu
1 por – biała część
4 ziemniaki
kilka gałązek tymianku
cebula
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
1,5 litra wody
pieczywo do grzanek i olej do ich pieczenia.
Przygotowanie
Bób ugotować i obrać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Por oczyścić i pokroić w plastry. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać plasterki pora, dusić 5 minut. Potem wsypać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i zalać zimną wodą. Gotować około 10-15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec wsypać bób – 2-3 łyżki można zostawić do dekoracji i wlać sok z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami i tymiankiem.
Źródło przepisu: http://www.kuchniawformie.pl/2017/07/krem-z-bobu/