Na straganie w dzień targowy

Lipiec to miesiąc obfitości. Stragany uginają się od fasolki, ogórków, botwinki, czereśni, malin i całego mnóstwa sezonowych skarbów natury. Dla niektórych jest to jednak przede wszystkim długo wyczekiwany sezon na bób. Trudno się dziwić – oprócz oczywistych doznań smakowych, to niepozorne warzywo dostarcza organizmowi wielu drogocennych składników. Jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego stanowi bardzo dobry substytut mięsa i jaj. Zawarty w nim błonnik pomaga w regulacji pracy jelit, a kwas foliowy wspomaga układ krążenia. Jako źródło dobroczynnych folianów jest więc zalecany kobietom planującym zajście w ciążę. Zawiera też sporo wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Niestety, jak większość roślin strączkowych, bób jest rośliną ciężkostrawną, dlatego dobrze jest podawać go z przyprawami ułatwiającymi trawienie. Smakiem muszą też obejść się diabetycy, ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu. Miłośnicy tego letniego warzywa zgodnie twierdzą, że bób najlepiej smakuje w najprostszej postaci – ugotowany w osolonej wodzie z koperkiem.Ale może warto urozmaicić menu z udziałem lipcowego króla straganów w roli głównej?

Sałatka z bobu – składniki

1 kg młodego bobu
1/2 kg małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
ew. natka do posypania

Przygotowanie
Bób opłukać, ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, odcedzić i obrać z łupin. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki (koktajlowe na połówki), wymieszać z ostudzonym bobem. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić, polać sałatkę i wymieszać. Odstawić na pół godziny.

Źródło przepisu: http://ugotuj.to/ugotuj/72259993/salatka+z+bobu+i+pomidorkow/p/

Zupa- krem z bobu – składniki

1 kg bobu
1 por – biała część
4 ziemniaki
kilka gałązek tymianku
cebula
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
1,5 litra wody
pieczywo do grzanek i olej do ich pieczenia.

Przygotowanie

Bób ugotować i obrać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Por oczyścić i pokroić w plastry. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać plasterki pora, dusić 5 minut. Potem wsypać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i zalać zimną wodą. Gotować około 10-15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec wsypać bób – 2-3 łyżki można zostawić do dekoracji i wlać sok z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami i tymiankiem.

Źródło przepisu: http://www.kuchniawformie.pl/2017/07/krem-z-bobu/

Czytaj więcej z blog

Kontakt

Stowarzyszenie Medyczne Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska „Formuła Dobra”
ul. Bujwida 47, 50-368 Wrocław
NIP 8943068116, KRS 0000582875
Nr konta: 64 2030 0045 1110 0000 0417 6840
Dla wpłat w EUR: 43 2030 0045 3110 0000 0036 6580. SWIFT GOPZPLPWXXX

Adres naszego biura (adres korespondencyjny):
ul. Traugutta 57/59, 50-417 Wrocław
+ 48 694 589 004
(fax) +48 71 707 24 61
biuro [at] formuladobra [dot] pl
Zapraszamy do naszego biura Pn. – Pt. 8:00 – 16:00

Nasza siedziba (dane rejestrowe, adres do faktur VAT):
ul. Odona Bujwida 47, 50-368 Wrocław
NIP 8943068116, KRS 0000582875

Koordynator wolontariatu:
Agnieszka Smakulska
+ 48 509 417 425, wolontariat [at] formuladobra [dot] pl

Grupa wsparcia:
Alicja Kaśków
+48 663 355 725, grupa.wsparcia [at] formuladobra [dot] pl

Psycholog hospicjum perinatalnego:
Agnieszka Pasławska
+48 606 406 302, perinatalne [at] formuladobra [dot] pl

Całodobowy dyżur pielęgniarski dla naszych podopiecznych.

W razie nagłej potrzeby dzwoń na nr telefonu:

Numer telefonu
577 651 036

Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska z siedzibą przy ul. Odona Bujwida 47 we Wrocławiu NIP 8943068116 jest stowarzyszeniem wpisanym w dniu 27.10.2015 do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, sygnatura ant WR.VI NS-REJ.KRS/15821/16/232, numer KRS: 0000582875.

Informację odpowiadającą odpisowi aktualnemu z KRS można pobrać ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości: Wyszukiwarka podmiotów w Krajowym Rejestrze Sądowym

Kliknij i wpłać darowiznę

na Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska
Formuła Dobra
Kliknij i wpłać darowiznę

Kliknij i wpłać darowiznę

na Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska
Formuła Dobra