Z głośników w sklepach rozbrzmiewa nieśmiertelne „Last Christmas” grupy Wham. Internauci przeszukują strony www w poszukiwaniu najlepszych prezentów. „Mikołaje na zlecenie” wyciągają swoje stroje z szaf i układają grafiki odwiedzin a najlepsze gospodynie domowe zaczynają celebrowanie piernikowych wypieków.
Zapachniało świętami…
Mamy i my dwa niezawodne przepisy. Oceńcie sami, który lepszy. Podzielcie się też z nami zdjęciami i komentarzami z Waszych pierniczkowych zmagań. Czekamy!
Pierniczki „Mikołajkowe”
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5-2 łyżki przyprawy do piernika
- opcjonalnie kakao
Wykonanie:
- Miód i masło podgrzać w garnuszku (tak aby masło się rozpuściło).
- Przestudzić i dodać pozostałe składniki.
- Wyrobić ciasto (jeśli jest zbyt miękkie schłodzić w lodówce).
- Wałkować, podsypując mąką, do grubości 2-3 mm.
- Wykrawać dowolne kształty.
- Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 ok 7-10 min.
Pierniczki z otworkami do przewlekania – otworek trzeba zrobić przed pieczeniem (np. słomką do picia) Pierniczki z witrażem – przed upieczeniem w dużym pierniku zrobić otwór i zasypać pokruszonymi landrynkami (z górką, piec tak samo jak zwykłe pierniczki).
Pierniczki „GOSPODYNI św. Mikołaja”
Składniki:
- 1,75 dkg mąki
- 50 dkg cukru
- 25 dkg masła
- 65 dkg miodu
- 5 jajek
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. Oleju
- 2 łyżki kakao
- 3 op. przyprawy piernikowej
- 1 1/2 łyżki amoniaku
Wykonanie:
Do ciepłego karmelu (nie na ogniu) dodać mleko i wymieszać (żeby nie było grudek). Dodać masło, miód, kakao, przyprawy korzenne i olej – wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać masę karmelową – wymieszać. Dodać żółtka i osobno ubite białka – wymieszać. Na środku zdobić dziurę i wsypać amoniak, zalać mlekiem (ok 3 łyżki). Wyrobić masę. Na koniec wierzch delikatnie posypać mąką. Postawić w chłodnym miejscu, piec na drugi dzień przez 10 minut w 150-170 stopniach (zależy od piekarnika).
Smacznego 🙂