Formuła Dobra z piernikami!

Z głośników w sklepach rozbrzmiewa nieśmiertelne „Last Christmas” grupy Wham. Internauci przeszukują strony www w poszukiwaniu najlepszych prezentów.  „Mikołaje na zlecenie” wyciągają swoje stroje z szaf i układają grafiki odwiedzin a najlepsze gospodynie domowe zaczynają celebrowanie piernikowych wypieków.

Zapachniało świętami…

Mamy i my dwa niezawodne przepisy. Oceńcie sami, który lepszy.  Podzielcie się też z nami zdjęciami i komentarzami z Waszych pierniczkowych zmagań. Czekamy!

Pierniczki „Mikołajkowe”

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5-2  łyżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie kakao

Wykonanie:

  • Miód i masło podgrzać w garnuszku (tak aby masło się rozpuściło).
  • Przestudzić i dodać pozostałe składniki.
  • Wyrobić ciasto (jeśli jest zbyt miękkie schłodzić w lodówce).
  • Wałkować, podsypując mąką, do grubości 2-3 mm.
  • Wykrawać dowolne kształty.
  • Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 ok 7-10 min.

Pierniczki z otworkami do przewlekania – otworek trzeba zrobić przed pieczeniem (np. słomką do picia) Pierniczki z witrażem – przed upieczeniem w dużym pierniku zrobić otwór i zasypać pokruszonymi landrynkami (z górką, piec tak samo jak zwykłe pierniczki).

Pierniczki „GOSPODYNI św. Mikołaja”

Składniki:

  • 1,75 dkg mąki
  • 50 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 65 dkg miodu
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. Oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 op. przyprawy piernikowej
  • 1 1/2 łyżki amoniaku

Wykonanie:

Do ciepłego karmelu (nie na ogniu) dodać mleko i wymieszać (żeby nie było grudek). Dodać masło, miód, kakao, przyprawy korzenne i olej – wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać masę karmelową – wymieszać. Dodać żółtka i osobno ubite białka – wymieszać. Na środku zdobić dziurę i wsypać amoniak, zalać mlekiem (ok 3 łyżki). Wyrobić masę. Na koniec wierzch delikatnie posypać mąką. Postawić w chłodnym miejscu, piec na drugi dzień przez 10 minut w 150-170 stopniach (zależy od piekarnika).

Smacznego 🙂

 

Czytaj więcej z blog

Kontakt

Stowarzyszenie Medyczne Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska „Formuła Dobra”
ul. Bujwida 47, 50-368 Wrocław
NIP 8943068116, KRS 0000582875
Nr konta: 64 2030 0045 1110 0000 0417 6840
Dla wpłat w EUR: 43 2030 0045 3110 0000 0036 6580. SWIFT GOPZPLPWXXX

Adres naszego biura (adres korespondencyjny):
ul. Traugutta 57/59, 50-417 Wrocław
+ 48 694 589 004
(fax) +48 71 707 24 61
biuro [at] formuladobra [dot] pl
Zapraszamy do naszego biura Pn. – Pt. 8:00 – 16:00

Nasza siedziba (dane rejestrowe, adres do faktur VAT):
ul. Odona Bujwida 47, 50-368 Wrocław
NIP 8943068116, KRS 0000582875

Koordynator wolontariatu:
Agnieszka Smakulska
+ 48 509 417 425, wolontariat [at] formuladobra [dot] pl

Grupa wsparcia:
Alicja Kaśków
+48 663 355 725, grupa.wsparcia [at] formuladobra [dot] pl

Psycholog hospicjum perinatalnego:
Agnieszka Pasławska
+48 606 406 302, perinatalne [at] formuladobra [dot] pl

Całodobowy dyżur pielęgniarski dla naszych podopiecznych.

W razie nagłej potrzeby dzwoń na nr telefonu:

Numer telefonu
577 651 036

Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska z siedzibą przy ul. Odona Bujwida 47 we Wrocławiu NIP 8943068116 jest stowarzyszeniem wpisanym w dniu 27.10.2015 do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, sygnatura ant WR.VI NS-REJ.KRS/15821/16/232, numer KRS: 0000582875.

Informację odpowiadającą odpisowi aktualnemu z KRS można pobrać ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości: Wyszukiwarka podmiotów w Krajowym Rejestrze Sądowym

Kliknij i wpłać darowiznę

na Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska
Formuła Dobra
Kliknij i wpłać darowiznę

Kliknij i wpłać darowiznę

na Hospicjum dla Dzieci Dolnego Śląska
Formuła Dobra