Strona główna » Blog » Formuła Dobra z piernikami!

Formuła Dobra z piernikami!

13 grudnia 2017

Z głośników w sklepach rozbrzmiewa nieśmiertelne „Last Christmas” grupy Wham. Internauci przeszukują strony www w poszukiwaniu najlepszych prezentów.  „Mikołaje na zlecenie” wyciągają swoje stroje z szaf i układają grafiki odwiedzin a najlepsze gospodynie domowe zaczynają celebrowanie piernikowych wypieków.

Zapachniało świętami…

Mamy i my dwa niezawodne przepisy. Oceńcie sami, który lepszy.  Podzielcie się też z nami zdjęciami i komentarzami z Waszych pierniczkowych zmagań. Czekamy!

Pierniczki „Mikołajkowe”

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5-2  łyżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie kakao

Wykonanie:

  • Miód i masło podgrzać w garnuszku (tak aby masło się rozpuściło).
  • Przestudzić i dodać pozostałe składniki.
  • Wyrobić ciasto (jeśli jest zbyt miękkie schłodzić w lodówce).
  • Wałkować, podsypując mąką, do grubości 2-3 mm.
  • Wykrawać dowolne kształty.
  • Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 ok 7-10 min.

Pierniczki z otworkami do przewlekania – otworek trzeba zrobić przed pieczeniem (np. słomką do picia) Pierniczki z witrażem – przed upieczeniem w dużym pierniku zrobić otwór i zasypać pokruszonymi landrynkami (z górką, piec tak samo jak zwykłe pierniczki).

Pierniczki „GOSPODYNI św. Mikołaja”

Składniki:

  • 1,75 dkg mąki
  • 50 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 65 dkg miodu
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. Oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 op. przyprawy piernikowej
  • 1 1/2 łyżki amoniaku

Wykonanie:

Do ciepłego karmelu (nie na ogniu) dodać mleko i wymieszać (żeby nie było grudek). Dodać masło, miód, kakao, przyprawy korzenne i olej – wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać masę karmelową – wymieszać. Dodać żółtka i osobno ubite białka – wymieszać. Na środku zdobić dziurę i wsypać amoniak, zalać mlekiem (ok 3 łyżki). Wyrobić masę. Na koniec wierzch delikatnie posypać mąką. Postawić w chłodnym miejscu, piec na drugi dzień przez 10 minut w 150-170 stopniach (zależy od piekarnika).

Smacznego 🙂

Zostań Bohaterem Formuły Dobra

Możesz pomóc nieuleczalnie chorym dzieciom, które nieuchronnie zmierzają do końca swoich dni, otoczone rodziną i naszą profesjonalną troską. Jesteśmy z nimi naprawdę.

Czy dołączysz do nas?

Przeczytaj inne wpisy na blogu

Pomóc sobie

Pomóc sobie

Jako opiekun, czasem rodzic, czasem babcia, dziecka w hospicjum domowym, nie możemy zapominać o sobie. Ważne jest, abyśmy dbali o nasze zdrowie psychiczne. Kiedy poczujemy, że potrzebujemy odpoczynku od obowiązków, powinniśmy zrobić sobie przerwę.  W ten sposób...

czytaj dalej
Pomoc w kryzysie psychicznym

Pomoc w kryzysie psychicznym

Każdy może przejść przez kryzys psychiczny. Dlatego ważne jest, abyśmy wszyscy wiedzieli, jak reagować w takiej sytuacji. Wiele objawów może sugerować pogorszenie się naszego samopoczucia psychicznego, takich jak codzienny lęk, brak motywacji, trwałe zmęczenie,...

czytaj dalej
Dzień Dobrych Uczynków

Dzień Dobrych Uczynków

Dzisiaj jest wyjątkowy dzień – Dzień Dobrych Uczynków. Chcę z całego serca podkreślić, jak ważna jest moc dobra, która tkwi w każdym z nas. Nazwa "Formuła Dobra" mówi sama za siebie, prawda? To niepowtarzalna okazja, aby celebrować i podziwiać tę potężną siłę. Czasami...

czytaj dalej