Strona główna » Blog » Formuła Dobra z piernikami!

Formuła Dobra z piernikami!

13 grudnia 2017

Z głośników w sklepach rozbrzmiewa nieśmiertelne „Last Christmas” grupy Wham. Internauci przeszukują strony www w poszukiwaniu najlepszych prezentów.  „Mikołaje na zlecenie” wyciągają swoje stroje z szaf i układają grafiki odwiedzin a najlepsze gospodynie domowe zaczynają celebrowanie piernikowych wypieków.

Zapachniało świętami…

Mamy i my dwa niezawodne przepisy. Oceńcie sami, który lepszy.  Podzielcie się też z nami zdjęciami i komentarzami z Waszych pierniczkowych zmagań. Czekamy!

Pierniczki „Mikołajkowe”

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5-2  łyżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie kakao

Wykonanie:

  • Miód i masło podgrzać w garnuszku (tak aby masło się rozpuściło).
  • Przestudzić i dodać pozostałe składniki.
  • Wyrobić ciasto (jeśli jest zbyt miękkie schłodzić w lodówce).
  • Wałkować, podsypując mąką, do grubości 2-3 mm.
  • Wykrawać dowolne kształty.
  • Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 ok 7-10 min.

Pierniczki z otworkami do przewlekania – otworek trzeba zrobić przed pieczeniem (np. słomką do picia) Pierniczki z witrażem – przed upieczeniem w dużym pierniku zrobić otwór i zasypać pokruszonymi landrynkami (z górką, piec tak samo jak zwykłe pierniczki).

Pierniczki „GOSPODYNI św. Mikołaja”

Składniki:

  • 1,75 dkg mąki
  • 50 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 65 dkg miodu
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. Oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 op. przyprawy piernikowej
  • 1 1/2 łyżki amoniaku

Wykonanie:

Do ciepłego karmelu (nie na ogniu) dodać mleko i wymieszać (żeby nie było grudek). Dodać masło, miód, kakao, przyprawy korzenne i olej – wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać masę karmelową – wymieszać. Dodać żółtka i osobno ubite białka – wymieszać. Na środku zdobić dziurę i wsypać amoniak, zalać mlekiem (ok 3 łyżki). Wyrobić masę. Na koniec wierzch delikatnie posypać mąką. Postawić w chłodnym miejscu, piec na drugi dzień przez 10 minut w 150-170 stopniach (zależy od piekarnika).

Smacznego 🙂

Zostań Bohaterem Formuły Dobra

Możesz pomóc nieuleczalnie chorym dzieciom, które nieuchronnie zmierzają do końca swoich dni, otoczone rodziną i naszą profesjonalną troską. Jesteśmy z nimi naprawdę.

Czy dołączysz do nas?

Przeczytaj inne wpisy na blogu

2 października – Dzień Uśmiechu

2 października – Dzień Uśmiechu

2 października obchodzimy Światowy Dzień Uśmiechu. Tego dnia warto zastanowić się, ile dobra możemy dać, tylko się uśmiechając. Nasz jeden mały gest jest w stanie poprawić komuś humor, dodać otuchy i zasiać w czyimś sercu nadzieję na lepsze jutro.

czytaj dalej
Dobrze mieć przyjaciół

Dobrze mieć przyjaciół

9 czerwca obchodzimy Dzień Przyjaciela. Podziękujmy naszym przyjaciołom za to, że ubogacają nasze życie, dzielnie przy nas trwają i dzięki nim możemy stawiać czoła nawet największym przeciwnościom losu.

czytaj dalej
Zarażać uśmiechem

Zarażać uśmiechem

Niemoc i bezradność budzą frustrację. Skoro w obecnej sytuacji nasze możliwości są tak bardzo ograniczone, dlaczego nie mielibyśmy spróbować szerzyć dobra?

czytaj dalej