Strona główna » Blog » Formuła Dobra z piernikami!

Formuła Dobra z piernikami!

13 grudnia 2017

Z głośników w sklepach rozbrzmiewa nieśmiertelne „Last Christmas” grupy Wham. Internauci przeszukują strony www w poszukiwaniu najlepszych prezentów.  „Mikołaje na zlecenie” wyciągają swoje stroje z szaf i układają grafiki odwiedzin a najlepsze gospodynie domowe zaczynają celebrowanie piernikowych wypieków.

Zapachniało świętami…

Mamy i my dwa niezawodne przepisy. Oceńcie sami, który lepszy.  Podzielcie się też z nami zdjęciami i komentarzami z Waszych pierniczkowych zmagań. Czekamy!

Pierniczki „Mikołajkowe”

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5-2  łyżki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie kakao

Wykonanie:

  • Miód i masło podgrzać w garnuszku (tak aby masło się rozpuściło).
  • Przestudzić i dodać pozostałe składniki.
  • Wyrobić ciasto (jeśli jest zbyt miękkie schłodzić w lodówce).
  • Wałkować, podsypując mąką, do grubości 2-3 mm.
  • Wykrawać dowolne kształty.
  • Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 ok 7-10 min.

Pierniczki z otworkami do przewlekania – otworek trzeba zrobić przed pieczeniem (np. słomką do picia) Pierniczki z witrażem – przed upieczeniem w dużym pierniku zrobić otwór i zasypać pokruszonymi landrynkami (z górką, piec tak samo jak zwykłe pierniczki).

Pierniczki „GOSPODYNI św. Mikołaja”

Składniki:

  • 1,75 dkg mąki
  • 50 dkg cukru
  • 25 dkg masła
  • 65 dkg miodu
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. Oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 op. przyprawy piernikowej
  • 1 1/2 łyżki amoniaku

Wykonanie:

Do ciepłego karmelu (nie na ogniu) dodać mleko i wymieszać (żeby nie było grudek). Dodać masło, miód, kakao, przyprawy korzenne i olej – wymieszać. Do miski wsypać mąkę, dodać masę karmelową – wymieszać. Dodać żółtka i osobno ubite białka – wymieszać. Na środku zdobić dziurę i wsypać amoniak, zalać mlekiem (ok 3 łyżki). Wyrobić masę. Na koniec wierzch delikatnie posypać mąką. Postawić w chłodnym miejscu, piec na drugi dzień przez 10 minut w 150-170 stopniach (zależy od piekarnika).

Smacznego 🙂

Zostań Bohaterem Formuły Dobra

Możesz pomóc nieuleczalnie chorym dzieciom, które nieuchronnie zmierzają do końca swoich dni, otoczone rodziną i naszą profesjonalną troską. Jesteśmy z nimi naprawdę.

Czy dołączysz do nas?

Przeczytaj inne wpisy na blogu

Dzień Głośnego Czytania

Dzień Głośnego Czytania

Dziś obchodzimy Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania, który został ogłoszony przez Polską Izbę Książki w 2001 roku.  W tym dniu chcemy przypomnieć, jak ważne dla rozwoju dziecka jest czytanie mu na głos. Już od najmłodszych lat dziecko, słuchając czytanej przez...

czytaj dalej
5 sposobów na aktywny wypoczynek

5 sposobów na aktywny wypoczynek

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jakie korzyści wynikają z aktywnego spędzania wolnego czasu? Może taki rodzaj wypoczynku kojarzy Ci się z obowiązkowymi treningami? Nic bardziej mylnego.

czytaj dalej
Na upalne dni

Na upalne dni

W te wakacje mieliśmy już okazję doświadczyć wielu upalnych dni. O ile letni czas jest tym, na co niecierpliwie i z radością czekamy każdego roku, o tyle zbyt wysokie temperatury mogą być dla nas uciążliwe. Co zrobić żeby było nam lepiej? Jak przetrwać upały?

czytaj dalej
Dzień bezpiecznego kierowcy

Dzień bezpiecznego kierowcy

25 lipca obchodzimy Dzień Bezpiecznego Kierowcy. Datę wybrano nieprzypadkowo, bo we wspomnienie św. Krzysztofa – patrona kierowców. W tym dniu warto zwrócić szczególną uwagę na to, jak ważne jest bezpieczeństwo na drodze. Przestrzeganie przepisów i odpowiednia...

czytaj dalej