Strona główna » Blog » Na straganie w dzień targowy

Na straganie w dzień targowy

11 lipca 2018

Lipiec to miesiąc obfitości. Stragany uginają się od fasolki, ogórków, botwinki, czereśni, malin i całego mnóstwa sezonowych skarbów natury. Dla niektórych jest to jednak przede wszystkim długo wyczekiwany sezon na bób. Trudno się dziwić – oprócz oczywistych doznań smakowych, to niepozorne warzywo dostarcza organizmowi wielu drogocennych składników. Jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego stanowi bardzo dobry substytut mięsa i jaj. Zawarty w nim błonnik pomaga w regulacji pracy jelit, a kwas foliowy wspomaga układ krążenia. Jako źródło dobroczynnych folianów jest więc zalecany kobietom planującym zajście w ciążę. Zawiera też sporo wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Niestety, jak większość roślin strączkowych, bób jest rośliną ciężkostrawną, dlatego dobrze jest podawać go z przyprawami ułatwiającymi trawienie. Smakiem muszą też obejść się diabetycy, ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu. Miłośnicy tego letniego warzywa zgodnie twierdzą, że bób najlepiej smakuje w najprostszej postaci – ugotowany w osolonej wodzie z koperkiem. Ale może warto urozmaicić menu z udziałem lipcowego króla straganów w roli głównej?

Sałatka z bobu

Składniki

1 kg młodego bobu
1/2 kg małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
ew. natka do posypania

Przygotowanie

Bób opłukać, ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, odcedzić i obrać z łupin. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki (koktajlowe na połówki), wymieszać z ostudzonym bobem. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, przyprawić, polać sałatkę i wymieszać. Odstawić na pół godziny.

Źródło przepisu: ugotuj.to

Zupa – krem z bobu

Składniki

1 kg bobu
1 por – biała część
4 ziemniaki
kilka gałązek tymianku
cebula
2 ząbki czosnku
sól/pieprz
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
1,5 litra wody
pieczywo do grzanek i olej do ich pieczenia.

Przygotowanie

Bób ugotować i obrać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Por oczyścić i pokroić w plastry. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać plasterki pora, dusić 5 minut. Potem wsypać ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i zalać zimną wodą. Gotować około 10-15 minut, do czasu aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec wsypać bób – 2-3 łyżki można zostawić do dekoracji i wlać sok z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami i tymiankiem.

Źródło przepisu: http://www.kuchniawformie.pl/2017/07/krem-z-bobu/

Zostań Bohaterem Formuły Dobra

Możesz pomóc nieuleczalnie chorym dzieciom, które nieuchronnie zmierzają do końca swoich dni, otoczone rodziną i naszą profesjonalną troską. Jesteśmy z nimi naprawdę.

Czy dołączysz do nas?

Przeczytaj inne wpisy na blogu

Czy możemy odpuścić?

Czy możemy odpuścić?

Coraz szybsze tempo życia, checklisty, deadliny, praca zawodowa, życie rodzinne, rozmaite obowiązki – mimo chęci, codzienne funkcjonowanie wielu z nas nie przypomina życia w duchu slow life. Czy taki tryb życia jest dla nas męczący? Często tak. Jednocześnie towarzyszy...

czytaj dalej
Proste ćwiczenia na trudne emocje

Proste ćwiczenia na trudne emocje

Świadomość ciała i uważność to kluczowe czynniki wspierające regulację trudnych stanów emocjonalnych. Rozwijanie ich może pomóc w codziennym radzeniu sobie ze stresem. Poniżej znajdziesz kilka prostych, praktycznych ćwiczeń: 1. Świadome oddychanie To proste ćwiczenie...

czytaj dalej